Ernesto – Find The Form

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Horse Von Linné/ LOMG/ Bonnier-Amigo, betyg: 7]

Vårt dagliga disco, giv oss idag och förlåt oss våra synder. Pastorsonen Jonathan Bäckelie, alias Ernesto, framför elektronisk soul/housemusik, ibland med funkrytmer och med en vit soulkänsla i sången. Vi snackar alltså ingen svettig James Brown, kåt Isaac Hayes eller flummig Funkadelic här. Ernesto håller en lägre och mer subtil profil och jag brukar inte gilla sånt här, men göteborgaren har ändå skapat någonting som håller mitt intresse uppe. Kanske är det de lekfulla och lite udda inslagen på syntarna som gör de tämligen konventionella låtarna mer spännande än de borde vara? Modern dansmusik i alla dess former brukar tråka ut mig när den är för mainstream och Ernestos musik är definitivt hit-inriktad, men ändå får den mig att le, om än inte att jubla. Artistens musik bubblar, gungar och svänger nämligen, men på ett återhållsamt och mjukt, melodiöst sätt. Det här är inte så tokigt och det märks att arbete lagts ner på arrangemangen. Till sin hjälp har Ernesto haft Atjazz, Andreas Saag, Hird, Kyoto Jazz Massive med fler, vilket kanske förklarar en del. Tillsammans har de skapat en soulplatta som låter lite retro, men som samtidigt framstår som tämligen tidlös med sina inslag av jazz, gospel och funk. Jag har inte hört Album eller A New Blues, som Ernesto givit ut tidigare, men frågan är om man inte borde ge föregångarna en chans också.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …