Wednesday , May 22 2024

Samael – Solar Soul

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nuclear Blast, betyg: 8]

Samael från Schweiz firar 20-årsjubileum som grupp i år. Sedan skivstarten med Worship Him 1991 har många influenser tilltagit och bandet har utvecklats något enormt. Med sju fullängdare, varav en dubbel, samt med två ep:n i bagaget, har black/dark metal-kvartetten nått fram till Solar Soul. Och detta är en mycket tilltalande skapelse. Att kalla musiken för symfonisk, eller till och med för industriell black/dark metal, är inte att överdriva. Xys keyboards och stråkar dominerar ljudbilden rätt rejält och de datoriserade trummorna, samt körerna, öppnar intressanta dörrar till Samaels värld. I ett par spår finns till och med tydliga österländska influenser som är hur läckra som helst.
Således torde detta band vara en angelägenhet även för den publik som vanligtvis varken lyssnar på extremmetal eller hårdrock över huvud taget. Själv kommer jag att tänka på såväl Laibach och Deathstars som på åtskilliga rena gothakter då Vorphs grova stämma och bandets nya låtar formligen flödar ur högtalarna och väller ut över rummet. Så visst är musiken mörk, bombastisk och dramatisk, men den är samtidigt både vacker och spännande, vilket gör att plattan håller för återupprepade genomkörare. Jag upplever inte heller Solar Soul som något svårlyssnat verk. Snarare bjuder albumet på en homogen samling låtar och ett läckert sound. Har ni inte stiftat bekantskap med Samael tidigare så gör det omedelbart.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …