Saturday , April 13 2024

Baby Grandmothers – Baby Grandmothers

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Subliminal Sounds/ Border, betyg: 6]

Det här är inte bara en cd vilken som helst, utan också en bit svensk musikhistoria. Baby Grandmothers var en psykedelisk Stockholms-trio som 1967 gav ut en singel i Finland. De agerade dessutom förband åt Jimi Hendrix när denne var i Sverige 1968. Sedan förvandlades bandet till mer kända Mecki Mark Men som fortfarande existerar. Kenny Håkansson (Kebnekajse, DagVag, Lisa Ekdahl m.fl) lirade gitarr i Baby Grandmothers och Bill Öhrström som på den tiden hade psykedelia-klubben Filips gav gruppen sitt namn. Tidigare hade bandet hetat T-Boones och varit ett rhytm & blues och beat-band.
Den här plattan innehåller livespelningar från Filips, en finsk radioinspelning, samt en liveinspelning gjord i samma grannland. Musiken är instrumental och bygger på långa improviserade gitarrsolon av Kenny. Sju låtar framförs, varav ett par kommer i olika versioner och den sammanlagda speltiden för dessa sju spår är något över en timme. Vidare har cd-utgåvan rustats med ett tjockt häfte där bandets historia berättas, vilket är ännu en positiv kulturgärning. Faktum är att det i mitt tycke är roligare att läsa detta häfte än att lyssna till musiken. Visst gör Kenny en del både snygga och märkliga utflykter på sin gitarr, men långvariga improvisationer av det här slaget blir ofta enformiga och Baby Grandmothers är inget undantag.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …