Wednesday , April 17 2024

Disco Digitale – In The 21th Century

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[ep, Killing Music, betyg: 0]

Göteborgs egna italodiscotrio är tillbaka med en ny ep fylld av 80-tals flirtar. Tre nya spår med remixer samt ett par versioner på albumspåren “Living In A Fantasy” och “Videogirl”. Och det bjuds knappast på några överraskningar. Å andra sidan, om tanken är att väcka liv i och hylla en genre som italodisco så är det underförstått att här skall det inte heller förekomma några överraskningar över huvudtaget. Och utifrån det perspektivet gör knappast Disco Digitale någon besviken.

Ändå blir jag lite orolig när första spåret, “Shadow Dancer”, går igång. Under första minuten händer det mer än vad det gör på vissa fullängdare. Låten känns som ett lapptäcke av överblivna idéer och uppslag som inte blev något. Men längre fram i mixarna hittar jag till slut rätt. “Hotline” är en trygg historia med lite Kano-influenser medan “In The 21th Century” inte bara till titeln bär spår från Trans X. Alchems remix på den sistnämnda är dessutom plattans bästa spår med värsta pumpet och lite till och med lite Covenant-känsla.

Kvalitén på DVD’n som medföljer är sisådär. Den innehåller en inspelad konsert, och inte så mycket mer. Jag skulle våga påstå att den är en sorts modern digital motsvarighet till 80-talets kassettbootlegs. Man får en livekonsert helt enkelt, med fel och brister, charm och kärlek. Osminkat, rätt uppochner.

Med DVD och allt får man mycket underhållning för pengarna på “In The 21th Century”. Men om Disco Digitale skall fortsätta att vara intressanta bör trion nog försöka utveckla sin musik något snäpp, så att inte nästa fullängdare blir en ren kopia av den första. Det vore olyckligt, eftersom gruppen sprudlar av energi och kärlek till en genre som har alltför få anhängare.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …