Lars-Åke Madelid – Roadrunner

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[bok, Premium, betyg: 9]

Roadrunner är en riktigt nördig bok, skriven för nördar av en nörd. Således är den också fullkomligt underbar.
Författaren Lars-Åke Madelid har vandrat genom London och uppsökt varenda klubb, pub, studio och vrå 60-talets rockstjärnor har bott i eller frekventerat under det aktuella decenniet. Några av banden vi främst får följa är Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, The Small Faces, Animals, Kinks och The Who. Men även David Bowie, Simon & Garfunkel, Pink Floyd, Donovan och Dylan är med på ett hörn eller två. Roadrunner innehåller en massa små anekdoter och mängdvis med intressant information som man har mer eller mindre nytta av. Som pophistoriskt intresserad blir man fruktansvärt sugen på att köpa en enkel till England och uppsöka alla dessa ställen som nämns i boken. Och det fina är att den som vill kan använda Roadrunner likt en kartbok och följa i författarens spår. Eller ha den som hjälp att själv göra upp den runda man vill gå.
Kanske är man bara intresserad av exempelvis Pink Floyd eller Rolling Stones och då går det utmärkt att följa i just dessa artisters fotspår, och skippa de övriga. Men oavsett om man har som mål med läsningen att åka till England och utföra dessa rock-arkeologiska vandringar, eller om man bara vill luta sig tillbaka i soffan och insupa 60-talets atmosfär från the swinging London så är Roadrunner ett underhållande måste. Boken är lärorik, trevlig, kul, informativ och välskriven. Så plocka fram dina gamla Beatles-plattor, lyssna på dem när du läser och gör din egen inre resa till det årtionde då Eric Clapton kallades Gud, då den brittiska rhythm & blues-invasionen och modsvågen var det hetaste av allt, då David Bowie ännu var ett okänt namn och då Keith Moon fortfarande levde och festade hårt.
Rikligt med foton illustrerar din inre resa och du får en skön inblick i hur London såg ut och kändes då, samt hur staden är nu och vad som fortfarande finns bevarat att se. I mitt tycke är Roadrunner en höjdarbok, men så är jag också en av dessa nördar som boken vänder sig till.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …