Saturday , April 20 2024

Greifenkeil – Symbol

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Grentzwert, betyg: 8]

A.Von Greifenkeil tillhör dessa produktiva artister som gör i stort sett allting själva. På Symbol har Greifenkeil fått assistens, inspiration, samt vokal hjälp av en kvinna som kallar sig Aria, samt sånghjälp av en annan dam vid namn Nemain. För övrigt tycks han ha åstadkommit det här över en timme långa albumet på egen hand. Och det är en skapelse, lika mörk som konvolutet skivan ligger i.
Musikaliskt möts här ambient, industri, electro, dark wave och EBM i den värld A. Von Greifenkeil skapar med sina ljud, rytmer och texter. Plattans tema bygger på arkeologiska fynd från Tyskland och Österrike som upptäcktes 2005 och som sägs bevisa att europeisk kultur är minst 7000 år gammal. Symbol är dessutom uppdelad som en teaterpjäs i tre akter och kommer att framföras som ett performance-stycke live. A. Von Greifenkeil utger sig för att vara druid (en sorts präst) och ska ha ägnat åratal åt meditation och shamanism, vilket i slutänden har utmynnat i detta album. Som ni förstår är inte Symbol bara en “vanlig popplatta”. Å andra sidan behöver man inte djupdyka i dess upphov för att uppskatta musiken. Däremot bör skivan tas emot som en helhet, snarare än att man lyfter ut specifika låtar. Symbol är för det mesta en intressant och spännande upplevelse och albumets filmiska kvaliteter kan inte underskattas. Ett mycket bra, men inte helgjutet album således.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …