Wednesday , February 28 2024

Ny musik för landssorg

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Radioprogrammet Ström i Sveriges Radio P2, släppte förra året en uppmärksammad samlings-CD . På denna remixade svenska electronicaartister fågelsångerna ur det nedlagda programmet “veckans pausfågel”.

I juni är det dags för ännu en udda samling. Håkan Lidbo, Andreas Tilliander och Mats Almegård från radioprogrammet Ström släpper då samlingsskivan som har den otroligt stora ambitionen att presentera ny musik som kan användas vi nationell sorg. Musik som radion kan spela om Sverige drabbas av katastrofer som Estonia, Göteborgsbranden eller Palmemordet.

Initiativtagare till projektet Håkan Lidbo, säger.
– Det kanske är en märklig idé att göra en CD med ett så dystert tema. Jag tror att genom att ge uppdraget till artister, som normalt arbetar inom en musikgenre som inte anses särskilt “fin”, så kan vi ställa en rad frågor; Vem bestämmer vilken musik som passar ett så speciellt tillfälle och en så speciell känsla som kollektiv sorg? Vad gör att den “fina” musik som nu används i händelse av nationell katastrof passar bättre än annan? Hur kan man bestämma hur just svenskarna sörjer – och hur det låter? Vad säger Sveriges radios val av musik vid landssorg om vi svenskars sätt att sörja och hantera kriser?

Ny musik för landssorg – Låtlista

01. In case of sorrow – Akamu
02. !Khwe Ddi !Kau – Håkan Lidbo and Alex van Heerden
03. Not Alone – Sara Berg
04. Go marching in – Dibaba
05. I am he – Krister Linder
06. Rivers or tears – Jean-Luis Huhta
07. 7 4 her – Libra
08. Younger than ever – Unai
09. Ordlös – Karin Ström
10. Super 76 (Radio Edit) – Mokira
11. Storm – Ludvig Elblaus
12. Sistatonen – Differnet

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …