Throbbing Gristle – Part Two – The Endless Not

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Mute/ EMI, betyg: 8]

Första plattan med Throbbing Gristle kom för 30 år sedan. Under den tiden har bandet haft ett uppehåll på nästan 25 år som studioskivsproducerande grupp. De flesta band som återförenas brukar göra det av ekonomiska skäl, men Throbbing Gristle tillhör knappast dem. Deras musik är fortfarande lika avig, experimentell och udda. För nytillkomna lyssnare bör det sägas att Throbbing Gristle betyder “erigerad penis” på Yorkshire-slang, gruppen var pionjärer när det gäller samplers och deras musik beskrivs bäst som industri och artrock.
På detta återkomstalbum är det samtliga originalmedlemmar som huserar. Musiken är en mix av mer svårlyssnade grejer och i dessa sammanhang: tämligen enkla låtar. Normallånga spår har blandats med längre varianter och såväl musik som sång bygger ofta på rytmiska upprepningar med modifikationer av ljud och toner som färdas in, ut och över de repetitiva grunderna. Ibland är det jazzigt, ibland ambient och ibland hårdare tongångar som dominerar. Vackra och fula ljudbyggen samsas i över en timme, vilket är i mesta laget att strecklyssna på, men resultatet är ofta både lysande, påträngande och omväxlande, så man gör sig gärna den “uppoffringen”. En box på sju dvd-skivor med Throbbing Gristle planeras komma ut under 2007. Den lär bli en tuffare match att ta sig an.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …