V/A – Elektrisch! 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Major Records, betyg: 8]

Kan världen drabbas av för många samlingsplattor? Upphovmännen till de oändliga Absolute-serierna tycks inte vara av den åsikten, medan jag själv många gånger ansett att Absolute-skivorna i sig är ett belägg för att kvoten snart måste vara fylld. Och med en sådan inledning borde jag stå med förskäraren i högsta hugg, redo att slakta vilken samlingsskiva som helst. Men istället blir det tvärtom. Inom synthsvängen tycks samlingsskivorna fortfarande leva ett gott liv, och under de senaste månaderna har jag hittat halvdussinet fenomenala samlingar som i sig skulle kunna utgöra en stabil grund för vilken färsk DJ-wannabe som helst.

Fetast av dem alla är nya “Elektrisch!”-samlingen. Ettan var utmärkt, och uppföljaren visar sig vara ytterligare ett strå vassare och jag ser mig tvingad att sätta ett betyg som jag trodde skulle vara omöjligt att ge en samlingsskiva. Så vad är det då som är så bra?

För det första är blandningen utmärkt. De 28 spåren täcker det mesta på den lättare planhalvan av synthetiserad musik med Assemblage 23 och [:SITD:] som tyngsta akter. För det andra består skivan av unika remixer som piffar upp både det ena och det andra. Eller vad sägs om en blippbloppig mix på Deine Lakaiens mästerliga “Where You Are” eller marknadens mest elektrifierade mix på “Zerox Machine” av Client? Liksom på ettan har Alphavilles arkiv rotats igenom och resulterat i en rejält upptuffad mix “To Germany With Love” av Sebastian R. Komor.

Att fortsätta rada upp höjdpunkter är meningslöst av den enkla anledningen att i princip allt på “Elektrisch! 2” är just höjdpunkter. Bättre än så här tror jag knappast att en samling kan bli, det skulle helt enkelt strida mot naturlagarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …