Virtual Server – Setup

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, A Different Drum, betyg: 6]

Det tycks bli allt vanligare att dj’s och musiker som inte själva sjunger bjuder in gästsångare att ta hand om texter och prestationer vid mikrofonen. Senaste exemplet är skivan “Setup” med Virtual Server.

Bakom Virtual Server döljer sig DJ Ram från Ryssland och på “Setup” har han bjudit in en imponerande skara sångare. Och resultatet är gott. Musiken är varierande, och till viss del även anpassad till de stilar som sångarna i vanliga fall hör hemma i. Det inledande och lite suggestiva spåret “My Preservation” med Darrin Huss från Psyche sätter en hög standard som också håller skivan igenom. Till största delen i alla fall. Bland övriga sångare återfinns bland andra Reagan Jones från Iris, Tom Shear från Assemblage 23 och P.O. Svensson från Colony 5. Även om innehållet håller jämn nivå är det framförallt två låtar som sticker ut. Dels instrumentala “Apollo-Soyuz”, dvs DJ Ram utan hjälp, som är skivans tråkigaste och mest intetsägande låt. Dels softa och poppiga “Tropfen Im Ozean” med Rico F. Piller från P24 bakom mikrofonen som påminner om Syrian när dessa är som bäst.

“Setup” är ett skolexempel på hur ett lyckat samarbete kan låta, och då inte bara över nationsgränser utan även över de allt snävare musikaliska gränserna som finns inom elektronisk musik. Enda riktigt dåliga med skivan är avsaknaden av kvinnliga sångare. Har dom valt bort, och i så fall varför? Eller har dom sparat till nästa platta som istället bara innehålla damer bakom mikrofonen? Jag hoppas på det senare.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …