V/A – Whispers From The Offing (A Tribute To Kevin Coyne)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Life And Living Records, betyg: 7]

Kevin Coyne var en av de där excentriska, udda engelska artisterna som aldrig kompromissade med sin musik. Han led av alkoholism och depressioner, skrev texter utifrån psyksjuka människors tankevärld, berättade historier om sin katolska uppfostran, om missanpassade individer och om företeelser han inte gillade i samhället. Sina skivomslag målade han själv och jag kommer aldrig glömma första gången jag såg en tv-sänd livekonsert med honom, sent en natt i slutet av 70-talet. Coyne framförde sina låtar med stor innerlighet, enormt sväng och med en rå, äkta värme i rösten. 2004 avled denne specielle sångare, kompositör och konstnär i sitt hem i Tyskland. Tre år senare kommer nu hyllningsskivan, utgiven av organisationen Life And Living som vill dra in stålar till psykvården på Londons Maudsley Hospital. Man kan som alltid ifrågasätta vitsen med att köpa en hyllningsskiva som denna. För den goda sakens skull givetvis, men det finns ytterligare ett par anledningar: för att få lite insikt inom hur diversifierade stilar Coyne skapade musik och eventuellt för att man gillar någon av artisterna på albumet. Tjugotvå låtar framförs här och av de som bidrar kan Goldfish, Nikki Sudden, Alternative TV och Chris Connelly nämnas. Det här är en trevlig platta och en bra inkörsport till Kevin Coynes speciella värld. Men glöm inte att kolla upp originalartistens album och lyssna lite extra till texterna.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: It's For Us - Out Of Time

It´s For Us – Out Of Time

En bebis jollrar, titelspåret ”Out Of Time” startar och slungar oss direkt in i The …