The Jam – Direction Reaction Creation

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Polydor / Playground, betyg: 9]

The Jam, ett av de mest framgångsrika banden från brittiska new wave- och punkscenen i slutet av 70-talet, inspirerade otaliga antal killar att hänga en gitarr över axlarna, bjuda in kompisarna och börja repa i föräldrarnas garage. Deras influens över brittiska gitarrpopband från 80- och 90-talet saknar konkurrens. Utan The Jam, inget Smiths, Oasis eller Blur. Med stilikonen Paul Weller, som länge dragits med epitetet “The Modfather” i brittisk musikpress, i fronten skapade The Jam den ena lättillgängliga punk- eller, mot slutet av karriären, poppärlan efter den andra.
Direction Reaction Creation sammanfattar trions korta, men intensiva levnadsbana på ett magnifikt sätt. Samtliga 117 studioinspelningar, samt många b-sidor och rariteter, är inklämda på fem skivor. Gruppens historia beskrivs imponerande i den medföljande drygt 100-sidiga boken, som är fylld med arkivbilder som bevisar att Weller hållit stilen ändå sedan tonåren. Direction Reaction Creation är ett måste för alla musikintresserade.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Ella Guru - No Strings Attached

Ella Guru – No Strings Attached

Ep:n No Strings Attached innehåller fyra spår, varav titelspåret finns i två versioner. Bakom namnet …