The Jam – Direction Reaction Creation

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Polydor / Playground, betyg: 9]

The Jam, ett av de mest framgångsrika banden från brittiska new wave- och punkscenen i slutet av 70-talet, inspirerade otaliga antal killar att hänga en gitarr över axlarna, bjuda in kompisarna och börja repa i föräldrarnas garage. Deras influens över brittiska gitarrpopband från 80- och 90-talet saknar konkurrens. Utan The Jam, inget Smiths, Oasis eller Blur. Med stilikonen Paul Weller, som länge dragits med epitetet “The Modfather” i brittisk musikpress, i fronten skapade The Jam den ena lättillgängliga punk- eller, mot slutet av karriären, poppärlan efter den andra.
Direction Reaction Creation sammanfattar trions korta, men intensiva levnadsbana på ett magnifikt sätt. Samtliga 117 studioinspelningar, samt många b-sidor och rariteter, är inklämda på fem skivor. Gruppens historia beskrivs imponerande i den medföljande drygt 100-sidiga boken, som är fylld med arkivbilder som bevisar att Weller hållit stilen ändå sedan tonåren. Direction Reaction Creation är ett måste för alla musikintresserade.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …