Mortiis – Some Kind of Heroin

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

[album, Earache Re, betyg: 4]

Det man minst anade har hänt. Det norska skogstrollet från de ambienta markerna har blivt remixad av Sebastian Komor (ja bara det är värt ett utropstecken i sig)!
Det är Komors projekt Zombie Girl som remixar Mortiis låt Underdog och den inviger det senaste släppet från normannen med stor näsa. En remix-cd. Mortiis goes dancefloor 2007! Är detta slutet för Norge?

Det som överaskade mig mest (ja, eller egentligen inte, “The Smell of Rain” var ju en bra skiva) var nog att Zombie Girls remix på Underdog är skrämmande bra. Den får mig att tänka på hur det skulle kunna låta om Nine Inch Nails skulle ge sig på att göra stenhård electroclash.

Det här med remixskivor är ju en sak i sig. När man låter sig blandas med en sådan bred skara musiker som alla bidrar med olika former av mixar så kan man glömma allt vad en röd tråd heter. Att man kommer att kastas från det ena till det andra inom loppet av bara några minuter är ett känt faktum, men likväl är det alltid spännande. Speciellt när det kommer till grupper och artister som man faktiskt tycker om.

Det som är underhållande med denna skiva är att den är så långt ifrån Mortiis industriella mörka ambientmusik som man kan komma. Istället är det en platta som är fylld med dansanta låtar i alla dess tempon och former och så långt kan jag sträcka mig. Roligare än Zombie Girls remix blir det inte, även om Stephan Groths inhopp är välkomnande.

Det är ingen dålig skiva vi har att göra med, men en ganska livlös sådan. Men om du verkligen är nyfiken på hur Mortiis på dansgolvet kan låta så är det väl i alla fall en liten vink åt att uppmärksamma denna platta.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …