Neuropa – The Blitz

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, A Different Drum, betyg: 7]

Det är väl ganska exakt tio år sedan jag upptäckte australiensiska Neuropa, med skivan “New Faith”. Det som i mitt tycke redan då var mest utmärkande för duon, som består av Jason Last och Albert Martinez, var Lasts speciella röst. Eftersom Last och Martinez stretat på sedan dess utan att förändra konstellationen är det fortfarande sången som är mest karaktäristisk. Musikalisk har Neuropa alltid varit sådär snällt och ofarligt, även om det skett en utveckling mot lite tuffare ljudbild och mer spännande melodier över åren. Det har aldrig varit något annat än lättsmält synthpop.

Med detta i minnet är det inte konstigt att jag rätt snart börjar undra ifall det Neuropa som just släppt “The Blitz” är samma Neuropa som lite slött såsat sig igenom ett helt decennium. Men det är det, i alla fall antyder Lasts sång detta. Och jag måste erkänna att jag jublar. Äntligen känns det som att dom har hittat rätt!

“The Blitz” består av en räcka hyfsat snabba spår som får mig att associera till tjusiga synthpopshjältar från 80-talet som exempelvis Rational Youth och The Twins. Men någon ren efterapning är det inte tala om då även gitarrer emellanåt helt öppet får lov att röra om i musiken. Det ena dunderspåret efter det andra radas upp, och även om jag njuter varje sekund så undrar jag var dessa låtar hållit hus tidigare. Även om de föregående plattorna innehållit en och annan hit så har dom aldrig varit i närheten av att vara så helgjutna som “The Blitz”.

Neuropa har aldrig haft någon utsikt att gå till historien som några av de riktigt stora inom elektronisk musik, men det är frågan ifall det inte kan ändras. Ytterligare någon platta i samma kaliber och vad som helst kan hända.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …