Wednesday , April 17 2024

V/A – Fourplay

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Nilaihah Records, betyg: 6]

4×4-samlingarna sprider sig bland skivbolagen. Alfa Matrix har sin Square Matrix serie, Infacted Recordings har Infacted-serien och svenska Memento Materias serie heter Dynamo. För att bara nämna några. Nu sällar sig även amerikanska labeln Nilaihah Records till församlingen med sin första 4×4-release kallad Fourplay.

Skivan har sökljuset riktat mot dansgolvet och de fyra artisterna (HP8, Ghost & Writer, Gasr, Interface) täcker in dansant ebm, futurepop och trance. Ibland går det lite på tomgång, men bitvis är det riktigt bra. Mina favoriter är flera, men framförallt trancepustande “Bleed And Shout (DJ Delobbo Mix)” av HP8 och de avslutande 18 minuterna med Interface som varierar föredömligt tung och melodiös futurepop med lättsammare synthpop. Även plattans tyngsta akt Gasr, som låter som en angenäm korsning mellan Siva Six och Neuroticfish, presterar bra trots att bidraget till största delen bara består av ett gäng remixer på “Heavy”.

Skivans mesta besvikelse är Ghost & Writer. Inte för att deras prestation är dålig, utan för att jag förväntat mig så mycket mer. Bakom Ghost & Writer står nämligen Frank Spinath från Seabound på sång och Jean-Marc Lederman från bland annat The Weathermen på instrument. Och med två sådana veteraner tror man ju att det skall bli spännande. Men det blir det inte. Det blir snällt och trevligt, men utan glöd och kraft. Bästa spåret är “From Hell (Iris Mix)”, men förtjänsten ligger då hos Iris som piffat upp låten till en nivå de själva inte lyckas med i sin egna musik. Så kan det gå.

Summa summarum är Fourplay ytterligare en lyckad 4×4-samling. Lite svajjig emellanåt, men som helhet ändå väl godkänd. Men greppet att pryda omslaget med en hi-tech cyber-pinuppa känns klantigt och onödigt. Det går nämligen att sälja bra musik även utan orelevant nakenhet, och jag tillåter mig att sänka betyget en aning som straff.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …