Wednesday , February 28 2024

Anders Ilar – Ludwijka (Extended Visit)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Shitkatapult, betyg: 6]

Ludvika: En liten stad med 13 000 invånare i södra Dalarna. En före detta järnvägsknut som idag främst är känd för ABB (tidigare ASEA). En sympatisk ort med vackra omgivningar, men knappast någon av Sveriges större kulturmetropoler.

En musikprofil har staden i alla fall lyckats fostra – Anders Ilar. Denne hyllar nu sin gamla hembygd genom att släppa albumet Ludwijka.

Att Anders har lyssnat mycket på Kraftwerk och Tangerine Dream avspeglas i musiken. Han lyckas nämligen kombinera de förstnämndas exakthet med de senares svävande stämningar. Albumets minimalistiska och lätt fantasilösa låttitlar (“Ludwijka I” – “Ludwijka IX”) får mig att anta att han troligen även har ett gott öga till Jean Michel Jarre.

Ludwijka bör dock, i första hand, inte jämföras med Electric Café, Force Majeure eller Oxygene. Lämpligare referenser är istället Selected Ambient Works 85-92 (Aphex Twin), U.F.Orb (The Orb) eller The Last Resort (Trentemøller). Det handlar nämligen om en sympatisk blandning av dubtechno, knistrande ambientpop och introvert electronica.

I synnerhet “Ludwijka XIII”, med sina samplade skogsljud och sin svala stämning, visar att herr Ilar har mycket att erbjuda. Överlag är plattan trevlig och väl värd din tid. Bör absolut kollas upp om du uppskattade The Last Resort.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …