SuidAkrA – Caledonia

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Armageddon Music, betyg: 8]

SuidAkrAs lineup från skivorna Emprise To Avalon och Signs For The Fallen återbildades 2006. Det är med dessa musiker i studion som albumet Caledonia såg gryningsljuset. Plattan handlar om kriget mellan Skottlands urbefolkning och det romerska imperiet, när de sistnämnda attackerade landet någon gång för mycket, mycket länge sedan. Sämre tema kan man ha, speciellt när man som SuidAkrA ägnar sig åt att blanda folkmusik med dödsmetall. Resultatet är lysande. Säckpipelåtarna och de hårda riffen vävs samman medan Marcel står för den rena sången och Arkadius growlar. Det bangas inte för lugna, akustiskt baserade stycken som “Ramble” och variationsrikedomen gör att även icke inbitna death metal-freaks säkert kan ta till sig den här plattan. Vad som krävs är naturligtvis att man uppskattar såväl hård musik som folkmusik. Gör man det så har man hittat en liten pärla i Caledonia. Även när det gäller hårdrocken i sig har bandet funnit en vettig väg där rakare attacker blandas samman med progressiva irrfärder. Ibland är det hårt och aggressivt, andra gånger satsas det mer på melodier och tyngd. Själv tycker jag bäst om när bandet baserar merparten av musiken på det skottska som i “The distant call” och “The IXth legion”, men genomgående är Caledonia en mycket lyckad cd som tål att höras om och om igen.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …