The Fall – Reformation Post TLC

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Border Music, betyg: 8]

The Fall bildades 1976 och sedan dess har de givit ut ett femtiotal singlar, tjugofem studioalbum och ett femtiotal live- och samlingsskivor. Medlemmar har kommit och gått i samma utsträckning som folk byts av i Stockholms tunnelbanor en löningsfredag, men huvudmannen Mark E. Smith har alltid stått lika stadig och aldrig övergivit bandet. Således kan man lugnt säga att den originelle Mr. Smith är The Fall. Med tanke på gruppens långvariga historia är det närmast ett mirakel att Reformation Post TLC håller så grymt hög klass som den gör. The Fall låter allt annat än trötta och blasé, vilket man kanske kunde förvänta sig efter alla dessa år. Merparten av låtarna är medryckande och rejält bra. Smith har antingen skrivit dem själv eller tillsammans med bandmedlemmarna och undantaget är, något överraskande, countryikonen Merle Haggards “White line fever”. Smith pratsjunger i vanlig ordning som en annan Lou Reed-kopia och det är så engelskt, humoristiskt, allvarligt, knyckigt och egensinnigt att ingen kan missta sig på rösten som ljuder ur högtalarna. Jag har alltid varit svag för The Fall, även om man periodvis tröttnar och måste ta paus ifrån dem, men förr eller senare åker skivorna alltid på igen. Reformation Post TLC är ett av dessa album som säkerligen kommer att besöka cd-spelaren även om fem, tio och femton år också.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …