Friday , February 3 2023

The Provenance – Red Flags

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Peaceville Records/ Sound Pollution, betyg: 9]

Senast jag skrev om The Provenance var 2005 och skivan How Would You Like To Be Spat At? Strax därefter intervjuade jag trummisen och textförfattaren Joel Lindell. Sedan har jag inte hört en viskning om vad göteborgska The Provenance har pysslat med.
Men nu är bandet uppenbarligen tillbaka med ett nytt album och dessutom på ett nytt skivbolag. The Provenances gotiska, experimentella och egensinniga rock har utvecklats ytterligare, sångerna som på förra albumet var fascinerande är fortfarande fascinerande, men också vackrare och möjligtvis mer lättillgängliga melodiskt sett. Dock inte utan att tappa sin progressiva udd och känslomässiga intensitet. Emma Hellström sjunger gudomligt på Red Flags, det känns som att bandet ger allt och jag har svårt att slita mig ifrån den här plattan. Redan inledande “At the barricades” fångade mig och därefter var det bara att åka med hela vägen.
Red Flags är The Provenances fjärde album och då gruppen tillhör de verkligt intressanta inom genren vore det ju själva fan om de inte skulle slå igenom på allvar nu. Jag kan förstå om vissa tycker att detta är för svart och kanske även för svårt periodvis, men tillhör du inte den mörkrädda typen så ge The Provenance den chans de förtjänar. Du kommer få hundraprocentigt igen. Detta är en cd med mycket lång livslängd.

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …