Saturday , February 24 2024

Ablaze In Hatred – Deceptive Awareness

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firebox Records, betyg: 4]

Ett nytt doommetalgäng såg morgonljuset under 2004 och sedan året därpå har trummisen Antti Hakkala (Searing Meadow) och basisten Miska Lehtivuori (Fall Of The Leafe) joinat Juhani Sanna och Mika Ikonen under bandnamnet Ablaze In Hatred.
De fyra finska gladfisarna ägnar sig åt att bygga dinosaurier av mörka, tunga, melodiösa och vemodiga stenblock. Dessa urtidsdjur till låtar rör sig sakta men säkert framåt. Spåren är bara nio till antalet, men skapelserna är så långa att Deceptive Awareness ljuder i cirka femtio minuter ändå. Mika Ikonens growl kräver lyssnarens koncentration hela tiden om man vill få ett hum om lyriken. Orkar man inte koncentrera sig så länge är titlar som “When the blackened candles shine”, “To breathe and to suffocate” och “Closure of life” tillräckligt talande. Personligen tröttnar jag efter ett tag på bandets malande, på de långsamma melodibyggena och den atmosfäriska ljudbilden. Jag föredrar hårdare och tyngre doom, doom med brutala riff och rå urkraft. Det är för lite Candlemass över Ablazed In Hatred och för mycket trögflytande kvicksand. Dinosaurien vandrar vidare, men den får aldrig några utbrott, den attackerar ingen och tittar man in i käften på den ser den gammal och tandlös ut. Det är inte så jag vill ha tung musik. Ablazed In Hatred fungerar i små portioner, inte i sin helhet.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …