Thursday , February 22 2024

Tristania – Illumination

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, SPV/ Playground Music, betyg: 7]

Norska Tristania firar tioårsjubileum med att släppa Illumination, som är bandets femte platta sedan starten 1996. Waldemar Sorychta (Lacuna Coil, The Gathering, Tiamat, Samael m.fl) har producerat och fått ihop en fet men klar ljudbild. För fans av Samael kan det vara kul att veta att Vorph gästar på sång, men personligen tycker jag inte att han tillför något speciellt. Däremot gör Vibeke Stene mycket bra ifrån sig genomgående och Östen Bergöy har en utmärkt gothröst. Tack vare Östen slipper vi skönheten-kontra-odjuret-growl och det framgår tydligt hur mycket bättre det kan bli när ett band i den här genren har både en manlig och kvinnlig vokalist där bägge sjunger rent och tonsäkert.
Plattan som helhet är varierad, men jag hade gärna sett några fler uptempospår. Nu är det lugnare låtar och midtempo som dominerar helheten. Atmosfären samt snygg sång och fina melodier gör att resultatet blir väldigt lyckat, men några hårdare och snabbare låtar hade i mitt tycke höjt intrycket ännu ett snäpp. Tristania bevisar i vilket fall som helst att de förtjänar sin plats på tronen bland de riktigt stora grupperna inom genren. Med stor sannolikhet kommer Illumination ge bandet ännu fler fans än tidigare och vet du med dig att du uppskattar stuket, men inte har hört Tristania ännu, så bör du ändra på den saken omgående.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …