Wednesday , February 21 2024

Nahemah – The Second Philosophy

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Lifeforce Records, betyg: 6]

Glöm kastanjetter, flamenco och spanska gitarrer ett tag. Det hörs inte ett spår av att Nahemah kommer från tjurfäktningsarenornas hemland på den här plattan. Bandet som givit ut en egenproducerad fullängdare samt albumet Chrysalis 2001, ligger nu på Lifeforce och har bättre möjligheter än någonsin att nå en stor publik. Det finns bara en sak som möjligtvis kan hindra dem, nämligen deras egen mekiga och svårtillgängliga hårdrocksfusion. Nahemah gör det inte lätt, varken för sig själva eller för lyssnarna. Deras låtar innehåller en osalig blandning av elektroniska ljud och samplingar (en av de sistnämnda är från en Bergmanfilm och således på svenska), rena sångkörer, påfrestande growlsång, viskningar, feta gitarrmattor, melodiösa sjok med smått symfonisk känsla, lugna partier som avbryts av hårdrocksexplosioner och en väldig massa annat. Mångfalden bland idéerna kan man inte klaga på, för det händer mycket i Nahemahs musiklandskap. På sätt och vis känns The Second Philosophy mer som artrock än något annat. Även om bandet i grund och botten lirar hårdrock så är detta både experimentellt, konstnärligt och väldigt pretentiöst. Den som vill ha sin tunga musik rak och pumpande hård har således ingenting att hämta här. För oss andra är The Second Philosophy en rätt spännande resa, trots att det blir soppatorsk emellanåt och att growlsången är trist.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …