Sunday , February 25 2024

Newcleus – Destination: Earth – The Definitive Newcleus Recording

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Deeplay Music/ Intergroove Germany + Partners, betyg: 6]

Den här samlingen med 80-tals electro-bandet Newcleus har sammanställts av Cozmo D själv och accepterats av övriga bandmedlemmar. Albumet innehåller hitsen, outgivna och sällsynta mixar och inspelningar. Dessutom ligger låtarna i den ordning som de spelades in en gång i tiden. Fint jobbat så långt och ett måste för fansen. Om bandet och dess alster kan vi andra sedan tycka vad vi vill. Personligen uppskattar jag mest de äldre låtarna där Newcleus känns som mest influerade av Kraftwerk och av ekot på sången att döma, även lite av Suicide. Bästa exemplet på detta är inledande “Destination: earth (1999). Lustigt att så här i efterhand höra hur året 1999 en gång i tiden kunde uppfattas som så futuristiskt. Även snygga electrofunklåtar med soulmelodier, såsom “Why” och “Computer age (push the button)” är fina saker. När Newcleus senare i historien rapar istället för att sjunga blir det inte lika kul för min del. Det märks hur bandet utvecklades med sin tid, men jag föredrar den hårda, skitiga och gaturealistiska hiphop som skulle komma senare, mer än denna tillrättalagda och breakdance-vänliga tidiga form. Överlag är Newcleus musik och sound för rent och snällt, för välproducerat och discoinriktat kyligt för min smak. Det blir tekniskt elegant, men svetten, blodet, smärtan och sexet fattas. Mer hjärna än hjärta alltså, dock en kul platta i mindre doser.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …