Thursday , February 29 2024

V/A – Dependence – Next Level Electronics, Volume 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Dependent, betyg: 7]

Jag vet inte ifall det var planerat att “Dependence – Next Level Electronics” skulle bli en serie när första plattan kom xxxx, men att det visat sig bli en är glatt överraskande. För skivbolaget Dependent har en imponerande samling starka artister i sitt stall, som oftast levererar högoktanig synthpop, future pop och ebm. “Dependence – Next Level Electronics, Volume 2” utgör inget undantag. Och som extra grädde på moset består plattan uteslutande av exklusiva spår och mixar.

Dom personliga favoriterna är många. Faktum är att i princip hela plattan från början till slut platsar som personliga favoriter. Men ett par extra glittriga pärlor är de nya spåren från Mindless Faith och Pride And Fall, som representerar två rätt olika dansgolvsorienterade riktningar. Smått rebelliska Mindless Faith klöser sig fram med tunggung, gitarrer och desperat sång medan vemodiga Pride And Fall står halv dolda i skuggorna med kostym och ljuvligt tillrättalagd future pop. Ivory Frequency representeras av en skönt pulserande demoversion av “Clock Is Ticking Fast” och Rotersand medverkar med en helt ny re-work version av “Merging Oceans”. Jag uppskattar dessutom Suicide Commandos blytunga och monotona “Second Death” och mind.in.a.box’s långa, svepande och långsamt exploderande “Give Me My Life”.

Allt är med andra ord frid och fröjd till dess att jag läser cd-häftet. Lika glad som jag blev över att upptäcka att “Dependence – Next Level Electronics” blivit en serie, lika ledsen blir jag när jag inser att “Volume 2” också är sista delen eftersom Dependent lägger ner som skivbolag. Den glansiga svarta plastasken får plötsligt en ny symbolisk mening, och skivan blir än mer betydelsefull, nu som ett inlägg och en sorts symbol i kriget mellan illegala fildelare och artister som inte får betalt för sitt arbete. Ett faktum som ger skivan en besk eftersmak.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …