Mick Harvey – Motion Picture Music ´94 – ´05

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Mute Records, betyg: 5]

Filmmusik på skiva är ett knepigt kapitel. Ännu knepigare blir det när musiken spänner över elva år av kortfilmproduktioner och man inte har sett en enda av rullarna. Mick Harvey, vars namn ni säkert känner igen från Birthday Party och Nick Cave & The Bad Seeds i första hand, har här samlat sin musik från sju olika dokumentärer och kortfilmer. Dessa heter: Lightning Fires, Chopper, Sparrow, Rien Ne Vas Plus, Frank Hurley – The Man Who Made History, Rosehill och Go For Gold.
Jag har ingen anledning att betvivla den här musikens funktion i filmerna, men att sitta och strecklyssna på skivan är ett tveksamt nöje. Merparten är lugn och instrumental. Endast i det sista av dessa tjugosju spår förekommer det sång. Det är också mot slutet av skivan som tempot höjs en aning. Under resan dit föreligger risk att du somnar, men om du inte gör det så var uppmärksam på några höjdpunkter. Nämligen det orientdoftande sjoket “By the river”, “Face to face”, “Reuniting” och “Finale”. Det är låtar som står för sig själva och som man gärna hör fler gånger. Även under Frank Hurley-filmens teman finns ett och annat trevligt stycke, men som sagt: merparten av det här albumet är tämligen intetsägande och ofta rätt tråkigt. Motion Picture Music ´94 – ´05 är inget soundtrack man spelar ofta.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …