Sunday , February 25 2024

P3 Guld 2007 – – En hyllning till svensk musik

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

P3 Guld firade femårsjubileum med ett välbeprövat framgångsrecept. Tidigare års succéer som The Ark, Timbaktu och Laleh stod för underhållningen. Mando Diao och The Knife blev årets vinnare.

Redan på förminglet hinner fotoblixtrarna bli väl uppvärmda. De flestas blickar riktas mot The Ark-stjärnan Ola Salo innan en något oväntad gäst dyker upp. In i rummet kliver Brett Anderson från den numera insomnade poporkestern Suede. De svenska stjärnorna får ursäkta, kliva åt sidan och i stället smutta på den statliga champagnen en stund.

20:03 smäller det rejält. Mando Diao går upp på Storans scen i Göteborg. Därefter drar “stormen Pär” in, i form av kvällens värd Pelle “Howlin” Almqvist som snabbt kallar upp kvällens första prisutdelare. P3:s och Universal Poplabs Christer Lundberg delar tillsammans med Kitty Jutbring ut kvällens första pris (Årets manliga artist). Timo Räisänen ropades ut och kvällens första riktiga jubel är ett faktum. I tacktalet passar Timo på att tacka sina föräldrar för “de gener han trivs så bra med”. Sedan tar Brett Anderson över – stjärnan som flugits in för att dela ut priset Årets pop. Brett, som bara kände till en av de nominerade i kategorin, var nog den ende som inte blev förvånad när priset mycket oväntat men förtjänstfullt gick till Studio. Gruppen var lika överraskade och kommenterade efteråt:
– Vi går från askan rakt in i P3.

Det tredje priset för kvällen, Årets grupp, går till The Knife. Gruppen är, som så många gånger tidigare, inte på plats. Istället projiceras en film, där någon utklädd till bandets påhittade VD berättar hur stolt han är. Plats på scen för The Ark. Gruppen levererar ännu en hitlåt lika träffsäkert som vanligt. Frågan är bara om P3 Guld ens funderat över att förnya artistutbudet i år. Det känns som om det är upprepning på upprepning, och i detta får jag medhåll av självaste “Howlin”.
Tiden rinner iväg, men det känns redan nu som om P3 Guld har bättre flyt än tidigare år. Nu är det dags för P3:s soulankare Mats Nileskär, vilket känns lika givet som vinnaren av priset, Max Peezay. Svårare var det istället att gissa vem som skulle ta hem Årets kvinnliga artist. Bland de fem nominerade drog Anna Ternheim, till publikens förtjusning, längst. Sedan var det dags för en ny film från The Knife efter det att juryn valt gruppen till Årets dans.

I år blev det blir inga avbrott för nyheter, utan galan fortsatte med nästa pris som gick till I'm From Barcelona. Förutom priset för Årets nykomling får 24-mannaorkestern även 25 000 kr. När gruppen formligen väller upp på scen funderar jag på hur de ska fördela summan. Direkt efter det står förmodligen nästa års vinnare på scen för att leverera kvällens bästa framträdande. Den unge laptopartisten Juvelen kliver upp med sin gitarr och bara knäcker.

Cult of Luna tar sedan hem priset Årets rock framför ögonen på In Flames. Bandet var så säkra på seger att de hade broderat in ett tal på en duk, ett kul PR-jippo.

Nu verkar P3 Guld äntligen ha hitta rätt med scenframträdandena. För precis som ifjol, då Torgny Melins presenterade nomineringarna i dansbandstappning, gjorde Fatboy det nu, till publikens och framförallt de nominerades glädje, i rockabillytolkningar. Mando Diao vinner med låten “Long Before Rock’n’Roll” och tackar i kronologisk ordning Hoola Bandoola Band, Ebba Grön och Kent Börjesson. Den sistnämnde spelade förövrigt live med gruppen tidigare under kvällen.

Galan närmar sig sitt slut, men innan efterfesten kan börja ska kvällens mest prestigefyllda pris, Guldmicken, delas ut. Prisutdelningen slutar precis som den började med succé för Mando Diao. De tar hem publikens pris och lyfter lyckliga Guldmicken. De kvitterar därmed också The Knifes ledning med två priser och blir kvällens riktigt stora vinnare då de behagade att närvara. Nu återstår bara en transportstäcka innan alla får chansen att mingla på den välbesökta och kändistäta efterfesten.

Vinnarna
Årets manliga artist: Timo Räisänen.
Årets pop: Studio.
Årets grupp: The Knife.
Årets hiphop/soul: Max Peezay.
Årets kvinnliga artist: Anna Ternheim.
Årets dans: The Knife.
Årets nykomling: I'm From Barcelona.
Årets rock/metal: Cult of Luna.
Årets låt: Long before rocknroll Mando Diao.
Guldmicken priset för årets liveakt: Mando Diao.

P3 Guld sänds i SVT1 på onsdag kl 20:30.
Även radiosändningen går att höra igen, antingen på www.sr.se/p3 eller i P3 på onsdag kl 21:30

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …