Friday , January 27 2023

Pistol Disco – Two

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Celebrity Lifestyle Records, betyg: 7]

Mikael Enqvist och Alexander Palmestål ägnar sig åt elektronisk noise. Oftast av melodisk och rytmisk art, men ibland som i inledande “Aamen”, mer strukturbefriad. Det är elaka, distinkta ljud som kryper ut ur högtalarna likt teknologiska monster som sedan äter sig in i dina hörselgångar och fram till hjärnan med gatuborrars frenesi. Emellanåt gör det ont och den naturliga reaktionen är att man vill värja sig, fly attackerna och stänga av skivan. Andra gånger, som i “Aktare” sugs man in och dras med i det rytmiska, enformiga pumpandet.
Det blir aldrig tråkigt eller ospännande som hos många andra band i genren. Pistol Disco har dessutom haft vett nog att lägga in ett lugnt stycke kallat “Dark star”, som mildrar och dövar likt en morfindos efter smärtorna från en bilolycka. Att duon integrerar de mer kaotiska partierna med raka rytmiska spår gör sitt till för balansen och som tur är ligger tyngdpunkten på de repetitiva och monotona låtarna. Genren i sig är allt annat än inställsam och jag har full förståelse för att många avskyr den här musikformen, men vet du med dig att tycka om Neu eller Suicide så kan Pistol Disco mycket väl vara nästa steg på vägen. Röster förekommer i ett par spår, men några texter utkristalliseras inte, så att kalla Pistol Discos musik för instrumental är inte fel. När skivan är slut är man dock rätt mör, det ska medges.

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …