Wednesday , February 28 2024

Conetik – Kube Musik

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Infacted Recordings, betyg: 7]

När jag fick Conetik’s debutplatta “Carbon Elektriq” för några år sedan blev jag ganska överraskad. Varför vet jag inte riktigt. Kanske för att gruppen använde sin hemsida till att sprida rätt lustig information långt innan plattan fanns, och att skivan när den väl kom lät helt annorlunda än vad jag väntat mig. Och omslaget passade varken med musiken eller förväntningarna. Ändå tyckte jag att Conetik var strålande, och nu finns alltså uppföljaren ute.

Och alla eventuella förväntningar infrias, och det med råge. “Kube Musik” är nästan i klass med de första pigga och nyfikna plattorna med Pet Shop Boys och Erasure som dök upp på 80-talet. Jag vågar till och med påstå att Conetik fortsatt på det spår som Pet Shop Boys avvek från efter “Behaviour” från 1990.

Spår efter spår brakar den norska duon fram med synthdisco som är så vacker, så sockrig och paljettglittrande att man bara vill springa ut på klubb vid varje lyssning. Samtidigt är musiken så mjuk och behaglig att den också funkar som bakgrund i mer vardagliga sammanhang. Trots att soundet ofta innehåller rejält sprakande elektriska ljud, så vägs det upp av den honungslena sången och den sirapssöta inramningen. Conetik lyckas verkligen ge intrycket av att bara bestå av naturligt socker.

Eftersom Conetik inte ligger på något större bolag i Sverige är risken överhängande att “Kube Musik” kommer att bli en av årets, eller nästa års, mest underskattade plattor.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …