Thursday , April 18 2024

Jay-Jay Johanson – The Long Term Physical Effects Are Not Yet Known

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

[album, Virgin / EMI, betyg: 7]

Ett drygt år efter houseflörten Rush är Jay-Jay Johanson tillbaka med ett nytt album. Förhandsinformationen talade om ett mer avskalat jazzinfluerat sound. Precis det som en gång gjorde Jay-Jay till den världsstjärna han är idag. Förväntningarna blir därför något splittrade. Jag älskade resultatet med den Bowieliknande imagen och de elektroniska hitlåtarna från 2002-års Antenna. Likväl kan jag inte komma ifrån att jag alltid återkommer till hans förstlingsverk Whisky och smått fantastiska “So Tell the Girls That I´am Back in Town”. Därför känns det lite som en nystart när tonerna från The Long Term Physical Effects Are Not Yet Known strömmar ur lurarna.

Jag faller tillbaka och bara njuter redan vid första genomlyssningen. Står jag upp sätter jag mig genast, vandrar jag i Götesorgs tårar njuter jag bara av det piskande ruskvädret, och vem vet faller det då en riktig tår då och då. Musiken och framförallt lyriken utförs nämligen med samma precision och känsla som tidigare. Ord som melankoliskt, vackert och känsligt beskriver nog det mesta jag känner från de första inledande sekunderarna i singelspåret “She Dosen´t Live Here Anymore” till avslutande “Peculiar”.

Om de två senaste skivorna spretat något åt olika håll är denna skiva hans mest jämna. Den är samtidigt den första som också kan vinna en storpublik även i Sverige. Listettorna uteblir nog och den unga electronicapubliken blir nog svårflörtad. Däremot blir jag inte förvånad om det från mina åldrade grannars fönster ljuder musik från västgötasonen. Om det så är från en kommande Bingo Lottospelning, P4 eller rent av från en ärligt köpt skiva på Coop Forum låter jag vara osagt. Helt klart är dock att Jay-Jay nu har möjligheten att erövra allt från unga tonårshjärtan till deras mor och farföräldrar. Frågar du mig blir Jay-Jay Johansons vårens stora kelgris och TLTPEANYN kommer stå sig fint i landets alla Ikeahyllor bredvid artister som Portishead, Chet Baker och Frank Sinatra, i både nutid och framtid.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …