Wednesday , February 21 2024

Asta Kask – En För Alla Ingen För Nån

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Burning Heart Records/ Bonnier Amigo, betyg: 8]

Sedan starten 1978 har punkbandet Asta Kask splittrats och återförenats åtskilliga gånger. Under senare tid har de dessutom bytt trummis och skivbolag, skrivit ett gäng nya låtar och här är resultatet. Texterna är på svenska, vilket känns helt rätt eftersom de är väldigt bra och befriade från fånigheter. Energin är högoktanig och låtarna fungerar bra utan att på något vis vara nyskapande eller inställsamma. Visst kunde en del refränger och melodier vara starkare, men vad fan, det är punk och full patte mest hela tiden, så varför klaga på detaljer?
Asta Kask kan sin grej och röjet är relativt tidlöst. Bandmedlemmarna torde vara medelålders vid det här laget, men det hörs inte. Tvärtom ger åldern en viss rå pondus och låtar som “Jag mot allt”, “Europeéer”, “Patriarkatet” och “Precis som far” sparkar stjärt utan att be om ursäkt för sig. Saknar du Ebba Grön och Stockholms Negrer är En För Alla Ingen För Nån en självklar prydnad för punkbacken där hemma. Det är bara att sparka igång cd-spelaren, öka volymen till max, tömma ett gäng ölburkar och punkpartyt är på G, idag liksom i slutet av 70-talet, 80-talet eller när som helst däremellan. Nu är det bara att hålla tummarna för att Asta Kask inte splittras eller tar några fler mångåriga uppehåll. Tydligen har bandet en hel del kvar att ge och publiken finns där, så det är bara att kicka loss och ge ut plattor.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …