Siva Six – Besatta av drömmar och demoner

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

Den som tröttnat på julens myspys och varma färger och gosiga stämning kanske kan finna en dos Siva Six som uppfriskande. Den grekiska duon, som består av Noid och Z, har precis släppt sitt andra album “Black Will”, en hård ebm-platta som flödar av svärta, ångest och mardrömmar. Gruppens svarta världsbild presenterades på debutskivan “Rise New Flesh” som överlag fick ett gott bemötande 2005. På “Black Will” har konceptet förfinats ytterligare, och gruppen har mognat musikaliskt vilket mycket väl kan leda till ett större genombrott.

Zero tog kontakt med gruppen och fick prata med Z som svarade på frågor kring gruppens dystra och förvridna uttryck.

Först, kan du förklara vad Siva Six betyder?
– Faktum är att det inte betyder någonting. Det dök bara upp i skallen när jag funderade på ett nytt namn. Tidigare kallade vi oss för Wintermute, men det visade sig att det fanns ett amerikanskt band med samma namn, och det sista vi ville hamna i var någon rättslig tvist. Så då blev det bara Siva Six.

Ert koncept är väldigt mörkt, och känslan är hotfull, nästan ondskefull. Vad vill ni uttrycka med er musik?
– Musiken speglar våra innersta väsen. Vi är båda fulla av tvångshandlingar. Ibland har jag till och med svårt att ta mig ut ur mina drömvärladar in i verkligheten. Verkligeheten är så mycket svårare att hantera. Det du hör rent musikaliskt är hur vi känner, det är ögonblick av våra känslovärldar.

Vad handlar texterna om då?
Textmässigt berättar vi apokalyptiska sci-fi-sagor. Kärlekshistorier på förhand dömda till nederlag. Andra inslag vi älskar att stoppa in är ockultism och mörkare sexuella ideer såsom s/m.

När jag jämför “Black Will” med “Rise New Flesh” så känns nya plattan betydligt mycket mognare. Med ett mastigare sound och enklare och renare melodier. Nya plattan känns helt enkelt mer lättlyssnad. Är det dansgolvet ni siktat in er på?
– Vi har inte siktat in oss på någonting, utan gör bara det som känns riktigt. Och i det kommer utvecklingen helt naturligt. Jag tror inte att det överhuvudtaget går att undvika att utvecklas. Man gör misstag, misstagen korrigeras och medvetandet växer. För oss finns det alltså bara en väg, och det är framåt. Vi ser oss aldrig om. Fast å andra sidan får du inte glömma att våra skivor tillhör samma bitch, den som vi älskar att hata och den som kan såra oss.

Det där får du förklara.
– Nä, jag kan inte avslöja allt. Du får tänka lite själv också.

Vad har ni för influenser?
– Det är många olika, bland annat Rozz Williams (Christian Death), Aleister Crowley, ,Johnny Cash, 16 Horse Power, Ministry, William Gibson, Sheep On Drugs, Jay Jay Johanson och DAF. Det är en brokig samling människor som gjort olika saker och vars inflytande vilar tungt over min själ.

Den visuella delen, bilderna i bookleten signerade Seth, är också mörka för att inte säga direkt svåra. Hur kommer det sig att ni valt det här uttrycket?
– Min åsikt är att Seth är landets största artist, och en av de bästa i världen. Jag är oerhört stolt över hans arbete med Siva Six. Omslaget på “Black Will” är den perfekta speglingen av min ynkliga själ. Vi skapar ljuden och Seth ger dem färg och skärpa. Det är knappast en överdrift att kalla honom som en av de viktigaste beståndsdelarna i Siva Six.

Hur ser framtidsplanerna ut just nu?
– Just nu måste vi vila upp oss lite. Det är ytterst påfrestande att spela in en skiva med Siva Six, och vi tar ut oss till dessa att vi når bristningsgränsen. Det tog oss sju månader i studion att spela in “Black Will”, så alt vi vill göra just nu är att njuta av resultatet. Men vi vill självklart också komma ut och få spela live och möta fansen. Fast i övrigt är framtiden dunkel. Vi tänker sätta oss ner någon gång under året och börja skriva nytt material, men vad vi sedan gör med det återstår att se eftersom kontraktet med vårt skivbolag löpt ut. Siva Six framtid känns oerhört spännande och kan utmynna i vad som helst. Vänta och se…

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …