J. Tex & The Volunteers – Lost Between Clouds Of Tumbleweed & Space

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Heptown Records, betyg: 7]

Med några få undantag håller sig J. Tex & The Volunteers till tämligen traditionell country. Med gitarrer, banjo, mandolin, trummor, bas och lap steel i kompet, samt med tidsvis riktigt fin stämsång får danskarna det hela att fungera. Danska och danska förresten, J. Tex alias Jens Einer Sörensen är född i Detroit Michigan, men har växt upp i Köpenhamn, även om han spenderat mycket tid i USA och fått sitt artistnamn ifrån polarna där. Cd´n med det långa namnet Lost Between Clouds Of Tumbleweed & Space är en något ojämn historia. Att man inte kan uppskatta fjorton låtar lika mycket är närmast självklart, men även inom countryfacket förekommer det en del påtagliga skiftningar i stil här. Verserna i “White paper plane” och sättet att sjunga dem får mig t.ex att tänka på Tom Waits medan twanggitarren låter Fatboy. Första singelsläppet “What a bummer” är svår att ta på allvar. Här blir det närmast buskis av det hela. Kris Kristoffersons “Me and Bobby McGee” – en av countryvärldens mest uttjatade covers – låter okay, och “Left with someone dear” för associationerna till Dylan. Sedan har vi några riktigt fina spår såsom “Bring u down, down”, “Going back to Memphis” och medryckande “Deep, deep valley”. Många fler höjdpunkter förekommer. Detta är en varierad och lite för lång platta, men definitivt läcker i det stora hela.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …