Wednesday , February 21 2024

Universal Poplab – Uprising

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Wonderland Records, betyg: 6]

Nya albumet med Universal Poplab känns som en mycket naturlig uppföljare till debutplattan som kom för ett par år sedan. Man känner igen sig direkt, samtidigt som nya skivan känns mognare och mer helgjuten.

“Uprising” innehåller 47 minuter strålande synthpop, med många små pärlor. Favoriterna är flera, till exempel “Fire” som knyter an till Similou och LeSport, och “White Night” där enkelheten och renheten skapar en snygg och modern popdänga i bästa Duran Duran-stil. Även “Sad Song” är tjusig pophistoria som får mig att tänka lite Erasure. Det mesta är med andra ord positivt.

På minussidan finns det faktum att låtarna ibland tenderar att smälta samman som en följd av soundet som blivit alltför likadant skivan igenom. Tack och lov varierar låtarna ganska mycket tempo, för annars skulle nog hela plattan kunnat uppfattas som tolv varianter av samma låt. En annan invändning är att det ibland slirar åt BWO, men där Bard och co plumsar rakt ner i schlagerträsket håller sig ändå Lundberg och co kvar på torra land och lyckas balansera upp det hela med föredömligt enkel och snärtig synthpop. Och så länge kritiken stannar vid farhågor som inte infrias så är det snarare något att tänka på inför nästa album än något annat.

Kanske kommer inte “Uprising” att hålla om tio år, men fram till dess kommer den ändå att förgylla många små stunder i mitt hem.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …