Tuesday , April 16 2024

V/A – Oh No… It’s Christmas Vol 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Razzia Records, betyg: 7]

Så här i juletid brukar butikerna damma av samma gamla julskivor som ställs fram år efter år. Det brukar hända väldigt lite i dom där ställen, men ibland dyker det upp nya titlar. Tyvärr brukar de nya skivorna vara lika hopplösa som de gamla.

Men så ibland släpps det en julskiva som faktiskt är intressant, en skiva som antingen innehåller helt nya julsånger eller spännande tolkningar av gamla klassiker. “Oh No… It’s Christmas Vol 1” är en sådan pärla där en imponerande samling svenska artister sätter skön rockstämning på julen. De allra flesta låtarna är nyskrivna och lite rebelliska, men även de covers som dyker upp håller måttet, som exempelvis Kristofer Åströms “I Saw Mummy Kissing Santa Claus” där han växlar mellan engelska och svenska halva vägen genom sången.

Men de riktiga pärlorna återfinns i det nyskrivna materialet. Laakso’s rappa “Merry Christmas” som knappast beskriver en idyllisk jul är charmerande, i “Jingle Hell (Stuck In The Chimney)” skapar The Soundtrack Of Our Lives samma stämning som The Trashmen gjorde i sin gamla hit “Surfing Bird” och Friska Viljor bjuder på vemodig vals i “Oh No! This Is What I Feared All Along”.

“Oh No… It’s Christmas Vol 1” får mig att vilja ropa “Oh Yes, It’s Christmas!”. För är det någon skiva man bör njuta till på julafton i år i goda vänners sällskap, så är det den här. Och att den heter volume 1 verkar ju dessutom lovande inför nästa år. Julmusiken har helt enkelt blivit spännande igen!

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …