Saturday , February 24 2024

Bellmer Dolls – The Big Cats Will Throw Themselves Over

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Hungry Eye Records, betyg: 7]

Här bjuds det depprock av No Wave-slag. Lydia Lunch, Birthday Party och Bone Orchard dyker upp i medvetandet medan Peter Mavrogeorgis stönar, viskar och skriker fram sina ångestladdade texter. Frågan är hur mycket producenten Jim Sclavunos har med slutsresultatet att göra. Han har nämligen jobbat med just Lydia Lunch och Nick Cave And The Bad Seeds visar det sig. Med tanke på min association nyligen, så faller alla puzzelbitar plötsligt på plats. The Big Cats Will Throw Themselves Over innehåller sex låtar, vilket är rätt lagom när det gäller den här typen av spretig art- och postpunk.
Bellmer Dolls lyckas att variera materialet väl, vilket i sig är värt en eloge och även om inte alla spår är lika tilltalande, så finns det ingen låt jag skulle vilja skippa. Helheten fungerar således rätt väl och musiken tar en tillbaka till 80-talets resor till London då man åkte dit och letade musik i den här stilen. Jag minns även Stockholmsklubben Ritz med sitt svartklädda, hårdsminkade klientel och tidningen Schlager, vars alla ex numer ligger gulnade i förrådet här hemma. Bellmer Dolls må således kännas retro, men med starka låtar och ett tilltalande sound blir ep´n ändå inte uteslutande till en nostalgitripp. Det här stuket håller än idag.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …