Sunday , February 25 2024

Richie Hawtin aka Plastikman – Slices: Pioneers of electronic music

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Behrang Kianzad)

[dvd, SLICES, betyg: 0]

SLICES: Richie Hawtin

Den som inte känner till Richie Hawtin aka Plastikman och är ändå vän av elektronisk musik har två val här i livet. Antingen skaffar människan senaste utgåvan av den elektroniska DVDn Slices, eller ser till att dränka sig själv i närmaste brunn, helst i Småland. Richie Hawtin och hans alter ego Plastikman har utövat en maximal effekt på den elektroniska scenen genom sin minimala musik – inte minst skivbolaget Plus8 och under senare tid och egen ledning, M_nus. Lika lite som det gick att föreställa sig elektronisk musik utan Plastikman och hans andra betydande alias Circuit Breaker undre tidig 90-tal, är det perverst att föreställa sig minimalt techno utan Troy Pierce, Magda, Marc Houle, Gaiser m fl. som alla bär M_nus signum. Richie Hawtin erövrade Detroit – staden där techno såg dagens ljus och var modig nog att som lättviktig blekfis – bokstavligt talat – hävda sig mot de mastiga afroamerikanerna – också bokstavligt talat. Derrick May, Kevin Saunderson, Juan Atkins, Carl Craig, Kenny Larkin, Mike Banks, Jeff Mills…listan över technogudar från Detroit som kunde äta Richie till frukost kan göras lång. Men han överlevde, och blev den mest framgångsrika bland dem alla. Med sin Plastikman-logo såg han till att bli tatuerad på vackra damers mjuka rumpor och hårda snubbars överdimensionerade biceps. Och genom sin tekniska skicklighet ligger han alltid steget före alla andra när det gäller elektronmusikens progression. I Slices får vi möta en öppenhjärtig Richie som berättar om den långa vägen från synth-nörd med obligatorisk snelugg till technokung. Berättelsen bärs fram av unika intervjuer med Richies föräldrar – hans far som också är lika frälst i tekniska mojänger har betytt otroligt mycket för hans utveckling – och en rad celebra detroitianer. Slices tänker fortsätta med serien och jag kan sätta en falafel på att nästa nummer kommer att handla om Derrick May.

Här kan du skaffa dig ett ex av Slices specialutgåva:

http://www.juno.co.uk/products/243004-01.htm

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …