Wednesday , February 28 2024

Eldkvarn – Kärlekens Låga, En Mässa

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Zebra Art Records/ Naxos, betyg: 6]

När fan blir gammal blir han religös, sägs det. När Piska Mig Hårt blivit Eldkvarn slutade det med spelningar i kyrkor och de bägge mässorna Kärlekens Törst och nu, Kärlekens Låga. Låtarna till den här plattan valdes ut av prästen Mikael Ringlander, musikern Valle Erling och Eldkvarn själva. Tillsammans har de plockat fram tolv kärlekssånger ur Eldkvarns digra katalog, sedan har dessa spelats in live i Annedalskyrkan och Eldkvarn blev det första svenska rockband som turnerade i landets kyrkor med en mässa.
Tycker man om Eldkvarn så gillar man tveklöst Kärlekens Låga, En Mässa. Själv har jag alltid sett bandet som Ulf Lundells lättviktiga småbrorsor. Ungefär som jag ser Southside Johnny And The Asbury Jukes som Bruce Springsteens diton. Kanske är det inte schysst att jämföra Eldkvarn med Lundell, men jag kommer inte ifrån liknelsen. Där finns snarlik sång, samma romantiska och melodiska ådra, samma mainstreamrock/pop och samma förmåga att i lyssnarens öron framstå som ärliga och inlevelsefulla. Vilket nämnda artister säkert också är. Det finns ingen anledning att betvivla uppsåtet. Med andra ord: Eldkvarns fans kommer säkert att uppskatta Kärlekens Låga, En Mässa oavsett om de är troende eller ej. Dessa kärlekslåtar är mer allmängiltiga skapelser och inga gospels med uttalade kristna budskap. Inget nyskapande här således, men ett gediget framförande och en tilltalande, stillsam atmosfär.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …