Thursday , February 29 2024

Neil Young And Crazy Horse – Live At The Fillmore East March 6 & 7, 1970

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Reprise, betyg: 8]

Det har länge ryktats om att Neil Young tänker ge ut en mängd gamla inspelningar. Nu tycks det ske, under samlingsnamnet Neil Young Archives Performance Series. Först ut är alltså denna läckra inspelning med originalupplagan av Crazy Horse, inspelad live 1970. Gitarristen Danny Whitten dog av en överdos bara ett par år senare, men vid denna tid är Young, Whitten och de andra i bandet en fungerande enhet. Senare skulle Crazy Horse bli Youngs kompband och Neil själv framstå som den ultimata stjärnan, men här är inte dominansen lika tydlig.
I sex låtar – sammanlagt ungefär fyrtio minuters speltid, vilket var normal lp-längd på den här tiden – får vi höra “Wonderin´” som gavs ut på studioalbum långt, långt senare. Vi får megaversioner av “Down by the river” (över tolv minuter lång) och “Cowgirl in the sand” (över sexton minuter). Dessutom: “Everybody knows this is nowhere”, “Winterlong” och “Come on baby, let´s go downtown”. Nu är inte detta en show i sin helhet naturligtvis. Då hade det blivit ett dubbelalbum, men det är likfullt en riktig kick att höra den här plattan.
Det är svårt att fatta hur stora Neil Young och Crazy Horse var vid den här tidpunkten, men det faktum att Miles Davis spelade förband till dem, ger kanske ett hum om sizen på det här högljudda och småruffiga bandet? Konvolutet är utformat som en lp med fold out, vilket är trevligt och tidstypiskt och en kul gammal recension finns att läsa i uppslaget. Det ska bli mycket spännande att följa den här seriens kommande utgåvor.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …