Wednesday , April 17 2024

Frozen Plasma – Sjunger om orättvisorna i samhället

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

Ungefär samtidigt som NamNamBulu höll på att få sitt riktigt stora genombrott lades bandet ner. För den aktive frontmannen Vasi Vallis innebar detta knappast semester. Istället kunde han fokusera på sitt andra projekt Reaper. När har tillfrågades om att spela livekeyboards på VNV Nations turné 2005 tackade han ja. Förband på turnén var Diorama, den grupp som Felix Marc till vardags spelar i. Vasi och Felix fick god kontakt, och eftersom Vasi letade en sångare till sitt nya projekt Frozen Plasma frågade han Felix som gärna ställde upp. Och på den vägen är det.

För några veckor sedan släppte Frozen Plasma en ny ep från sitt debutalbum “Artificial”, ett album som också letat sig upp på NAC-listan.

Zero kontaktade duon för att ta reda på lite mer om deras musik.

Till att börja med, vad betyder Frozen Plasma?
– Jag tog det från en dokumentär jag såg på TV, berättar Vasi. Programmet handlade om något som kallades för FFP – Fresh Frozen Plasma. FFP produceras ur lite blod och kan sedan frysas upp till ett år, utan att förlora proteiner eller förmåga till koagulering. Det kan sedan användas vid behandling av olika blodrelaterade sjukdomar. Efter ett år kan inte den koagulerande egenskapen garanteras, och FFP kallas då bara för FP, dvs Frozen Plasma. Den här teknologin är tillgänglig för 15% av världens befolkning medan 75% av världens befolkning fortfarande saknar tillgång till medicinsk standard som vi använt oss av i 40 år. Det är sarkastiskt! Vi har till gång till de senaste medicinska landvinningarna och försöker förlänga våra liv med några år, samtidigt som vi accepterar att 20 miljoner barn dör varje år som följd av brist på standard mediciner. Det är en perversion, varken mer eller mindre. Och det är sånt här mina texter handlar om, sarkasmerna i samhället.

På vilket sätt skiljer sig Frozen Plasma från tidigare projekt som exempelvis NamNamBulu?
– Det är aldrig särskilt lätt att jämför olika band eller projekt man haft, svarar Vasi. Som jag ser det går det inte att beskriva music med siffror eller annan hårdfakta, och därför går det heller inte att jämföra musik. Men eftersom Frozen Plasma är projektet som tar vid där NamNamBulu slutar så kan man väl bara konstatera att det skett en utveckling däremellan. Därmed inte sagt att NamNamBulu skulle låtit som Frozen Plasma ifall det hade funnits kvar idag. En stor skillnad mellan banden är att det visat sig att Felix har en enorm röstkapacitet som ger oss enorma möjligheter att utveckla vårt låtskrivande. Och eftersom du frågade kan jag ju påpeka att Frozen Plasma inte heller har något med Diorama att göra heller.
– Jämfört med Diorama är Frozen Plasma mer lättillgängligt, även om också Frozen Plasma innehåller ett stort allvar, inflikar Felix. Diorama är väldigt melankoliska och behandlar inre svårigheter och konflikter. Texterna är väldigt poetiska och alltihop är ganska introvert. Frozen Plasma däremot når i första hand folk genom musiken. Först därefter upptäcker de våra texter som handlar om vardagsproblem och girigheten som finns i dagens samhälle.

Vad har ni för influenser?
– Vad gäller musik så försöker jag kombinera harmoniska melodier och dansanta rytmer utan att det för den skull blir alltför primitivt, svarar Felix. Texterna är ofta självupplevda, samtidigt som dom beskriver stora sociala frågor. Ganska ofta blir det så att mina låtar får lite 80-tals sound, men det upptäcker jag oftast efteråt. Jag har även ett stort intresse för poesi och inspireras i synnerhet av den irländske poeten W. B. Yeats. Jag tar även en hel del intryck av romantiska konstnärer såsom Caspar David Friedrich, Johan Christian Dahl och Ernst Ferdinand Oehme.
– Mina inspirationskällor ligger långt ifrån den musik vi själva spelar, säger Vasi. Jag älskar singer/songwriters från 70-talet, men största idolen är MeatLoaf vars låtar är som ändlösa hymner. Jag älskar också Bill Conti eftersom han “talar” genom sin musik. Om man lyssnar på Conti behövs inga texter alls eftersom ändå förstår vad låtarna handlar om, och jag försöker själv skapa sådana “talande” melodier när jag skriver låtar.

Rent stilistiskt är era skivor extremt rena och sparsmakade. Varför har ni valt ett sådant uttryckssätt?
– Jag älskar en ren och enkel design, säger Vasi med en lycklig suck. Jag avgudar logotyper. Jag gissar att jag suttit och skissat fram ett fyrtiotal nya loggor dom senaste veckorna, så nu har jag tillräckligt med symboler för en hel massa nya sidoprojekt. Just för Frozen Plasma har jag tänkt mig ett koncept med enkla pictogramliknande omslag som en betraktare omedelbart kan känna igen som just Frozen Plasma.

Ert album heter “Artificial”, men titellåten har hamnat som extraspår på en ep. Hur tänkte ni med det?
– Jag ville inte ha hur många spår som helst på albumet, förklarar Vasi. Dels skrev Felix ett par låtar som jag ville ta med på albumet, dels ville jag begränsa antalet instrumentalspår till två. “Artificial” är ju i det närmaste instrumentellt och valdes därför bort.

När jag lyssnar på albumet “Artificial” tycker jag mig ibland höra spår av exempelvis VNV Nation. Har er nära bekantskap med dem påverkat ert sound?
– Jag tror knappast att det faktum att jag spelat med dem live har påverkat mitt låtskrivande, säger Vasi bestämt. Okej, jag hade ingen ambition att skapa något fullständigt nytt som aldrig tidigare hörts, men jag har ändå lagt ner mycket jobb i att få fram ett typiskt Frozen Plasma-sound. Man får inte heller glömma att de som lyssnar har olika referenser, och där du hör VNV Nation kanske någon annan hör något annat. Jag skulle till och med kunna säga att just det faktum att jag spelat så mycket med VNV Nation gjort att jag aktat mig för att kopiera deras musik.

Hur kommer det sig att ni på nya ep’n “Emphasize” gjort en cover på Pet Shop Boys?
– “I Get Excited (You Get Excited Too)” är en ljuvlig låt som jag lyssnat på sedan jag var liten, svarar Felix. Den låg som b-sida på singeln “Heart” som var listetta 1988, men jag lyssnade nästan bara på b-sidan. Originalversionen har en helt unik basgång som gör den otroligt dansant. Från början försökte jag behålla så mycket som möjligt av det där gunget i vår version, men det blev inte alls bra. Istället försökte jag lista ut hur den skulle kunnat låta ifall den skrivits idag.

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Jag håller faktiskt redan på och snickrar på det nya Frozen Plasma-albumet, avslöjar Vasi. Vi håller också på med en live-DVD för Frozen Plasma. Vid sidan om detta håller jag på att finputsa det nya Reaper-albumet som jag hoppas kan släppas tidigt i vår, och Felix är mitt uppe i arbetet med ett Diorama-album.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …