Thursday , February 29 2024

Four Tet – Remixes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Anders Christensson)

[album, Domino, betyg: 5]

Ja, herregud, ni som ska orka er genom denna samling kommer att bli lätt skadade och antagligen något schizofrena. Kieran Hebden, alias Four Tet firar sex år som producent, dj, artist och, såklart, remixare med en riktigt fet dubbel-cd där han samlar de bästa och mest framgångsrika grejerna under karriärens gång. Och som ni kanske förstår är det fruktansvärt spretigt, för även när Mr. Hebden inte gör mixar så låter det väldigt, ja vad ska man säga, experimentellt… Nya samlingen består alltså av två skivor, en där Four Tet ger sig på andra artisters låtar och en skiva där han får sina egna låtar remixade av mer eller mindre kända band. Många av de roligare spåren har legat på små upplagor av singlar och ep´s och varit riktigt svåra att få tag på, t.ex. remixen på Radiohead´s “Skttrbrain” (ja, den heter så), Beth Orton´s “Carmella” och en (såklart) titellös låt med Aphex Twin. Men tyvärr blir det ofta bara roligare än bra, Four Tet leker med ljud och rytmer men glömmer allt som oftast både melodi och struktur, och då låter det bara illa… Några av hans egna låtar har, dock med positivt resultat, fått nya ansikten. Testa t.ex Manitoba´s version av “Hilarious movie of the 90´s”, en skön klipp-och-klistra variant som passar perfekt som sista låt på festen. Eller varför inte avsluta med Boom Bip´s remix av “No More Mosquitos”, en låt där endast frasen “No More Mosquitos” återkommer med ett gungande och vackert sövande beat? Och under ledning av hypnotisören Boom Bip slappnar man av och sjunker ner i ett tillstånd av lugn… Jag tror att jag är där nu.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …