Thursday , February 29 2024

Jet – Shine On

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Warner, betyg: 6]

Retro är återigen inne, vilket märks på framgångarna hos Wolfmother och The Answer, för att bara nämna ett par unga band som på senare tid har idkat oväntade framgångar genom att återuppliva det riktigt tidiga 70-talet hårda rock. Australiensiska Jet är inte alls lika hårda och lutar sig snarare mot The Who, Beatles och sentida Beatles-kopior som Oasis.
När Jet slog igenom var det via reklam och sånt gör mig alltid misstänksam. Låten hette “Are you gonna be my girl” och albumet fick namnet Get Born. Nu är alltså uppföljande Shine On här och det är dags att krypa till korset: är Jet ett one hit wonder på grund av reklamens genomslagskraft eller ett band som faktiskt når fram med hjälp av hjärtligt skapad musik? Jag har inte svaret på den frågan, men nog tycker jag att Shine On är en platta som står på egna ben. Sedan må musiken – i vanlig ordning – vara överdimensionerad i motsats till hypen. Men tar man bara albumet för ett i mängden och gillar man 60-talspop i modern kostym och med ett genomarbetat sound, så finns det ingen anledning att låta de förutfattade åsikterna hindra Jet ifrån att besöka cd-spelaren. Shine On är kort sagt en trevlig retroplatta med ett gäng fina låtar, några som låter mindre kul och med ett framförande som fungerar utmärkt. Jet lär göra ett tredje album och förmodligen ett fjärde också, med eller utan reklamintäkter i bakfickan.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …