Wednesday , July 17 2024

Moljebka Pvlse – Dvnkl

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fifth Week, betyg: 5]

Vad som är ljudupplevelser kontra musikupplevelser kan diskuteras i det oändliga. När det gäller Dvnkl, skapad av Mathias Josefson och Karin Jacobson, har det gått till så att vardagsljud har spelats in och mixats med elektronisk musik. Karin har lagt till sin röst, ohörbar sång och ytterligare instrument. I mixen har allt detta blivit till tre ljudcollage, där det första och det sista är relativt korta (cirka sju och tio minuter styck) medan stycket i mitten är över femtio minuter långt. Tanken är att beskriva en persons känslor och denna person mår dåligt, uppfattar världen som hotfull och svårbegriplig. Känner man inte till idéen bakom skivan så kan man associera till i stort sett vad som helst – själv tänker jag på filmen Alien och den hotfulla atmosfär som skulle kunna inträffa en rymdfarare ute i universum – men en sak är säker: den påträngande paranoida och läskiga stämningen som förmedlas lär inte undgå någon som lyssnar.
Skivan som bara tryckts i 500 ex levereras i ett smakfullt screentryck-konvolut, lika udda utformat som dess innehåll, och Dvnkl är Moljebka Pvlses sjunde fullängdare. Så, är detta synthpop, ambient eller konstmusik? Tja, det är definitivt inte popmusik i alla fall. Och utgår man ifrån att ambient är synonymt med Brian Eno så är det inte ambient heller. Men slår vi ihop orden “ambient konstmusik” så tycker jag nog att man kommer rätt nära en möjlig genrebetäckning. Och ni förstår säkert att detta verk inte lär uppskattas av alla. Det går nämligen inte att ha på i bakgrunden utan att bli tokig och skulle någon “normalt funtad” person komma på en med att lyssna till detta, så skulle man säkert ordineras stark medicin eller en enkel till hispan. Så detta är för oss som uppskattar riktigt extrema grejer. Personligen tycker jag nämligen att Dvnkl är fascinerande, en skiva som sätter associationer, om än otrevliga sådana, i gungning. Men lyssna ofta på plattan lär jag inte göra. Det gör nog ingen.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …