Thursday , February 22 2024

Ran – Ran

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Decadance Records, betyg: 6]

Italienska duon Ran bjuder på mycket speciell musik på sitt debutalbum med samma namn. Gotiskt, arty eller experimentellt är upp till lyssnaren att avgöra, men klart är i alla fall att “Ran” inte är något för den som har anlag för mardrömmar.

I många fall kan man i musiken höra ekon av framförallt Bel Canto, men även Dead Can Dance och svenska Sara Berg. Det är med andra ord ganska mörk och egensinnig musik som till stor del hängs upp på sångerskan Romina Salvadori. Kvalitén är lite ojämn, men den som gillar de ovan nämnda artisterna kommer att bli helt salig till höjdpunkter som “Anatomy”, “Foggy” och “Call”. Ran ger sig dessutom hän och tolkar “The Great Below” av Nine Inch Nails, vilket känns uppfriskande samtidigt som det är ett säkert grepp för att hitta en publik som man kanske annars inte skulle kunna nå.

Men trots att mycket är bra måste jag erkänna att Ran inte lyckas fylla en hel platta. I alla fall inte den här gången då idéerna verkar tryta. Men jag skulle inte för den skull våga räkna ut duon, utan jag är övertygad om att Ran kommer att hitta rätt, och när dom gör det har framförallt Lisa Gerald fått en arvtagerska som heter duga.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …