Fontän – Aktionskammarn

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Best Before End/Doshop.se, betyg: 6]

Jag har lyssnat på många märkliga, spännande och mystiska skivor i mitt liv, men som tur är dyker det fortfarande upp saker som får mig att förvånas. Ett exempel på detta är den svenska gruppen Fontän. Deras skiva Aktionskammarn (årets skummaste albumtitel?) är nämligen något av det mest mångfacetterade jag hört de senaste åren.

Jesper Jarold, Johan Melin och deras gästmusiker (bl a El Perro del Mar) täcker ett spektrum som sträcker sig från lågmäld folkmusik via jazzig pop till mörk postrock och introvert electronica. På något underligt sätt fungerar albumet ändå som helhet. Imponerande.

Även om Aktionskammarn är en ganska melankolisk historia antyder låttitlar som “Beautiful Bastards”, “Lesbian Girls”, “Soltemperatur” och “Blueberry and Raspberry” att herrar Jarold och Melin har en ganska skön och avslappnad inställning till musiken. Sympatiskt.

På det hela taget en tilltalande platta. Om du uppskattar Pink Floyd, Mogwai, Múm, Stina Nordenstam, Kings of Convenience eller Sigur Rós kan du mycket väl hitta något du uppskattar på det här alstret. Ge Fontän chansen!

Om Webbmaster

Kolla även

Freddie Wadling och Henrik Cederblom spelar och sjunger sittandes på varsin pall.

Nu släpps tidigare outgivet material med Freddie Wadling!

Freddie Wadling framstår så här sju år efter sin död allt mer som ett unikum …