Wednesday , July 17 2024

Hanno Leichtmann – Nuit du Plomb

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Karaoke Kalk/Dotshop.se, betyg: 5]

De av er som har besökt en stor, europeisk technoklubb vet att dessa brukar erbjuda så kallade chill out-rum. De är inredda med mjuka stolar (i vissa fall hängmattor) och i bakgrunden hörs lågmäld musik. Tongångarna är synnerligen softa och avslappnade, då tanken är att de ska vara en total motpol till de tunga rytmerna och basgångarna på dansgolvet. Det gängse namnet för fenomenet är “ambient techno” och bland husgudarna kan Brian Eno, Harold Budd, The Orb och The Future Side of London nämnas (även om ingen av dessa artister enbart ska sammankopplas med musikformen).

Tyske Hanno Leichtmann (till vardags i bandet med det suspekta namnet Vulva String Quartett) skrev Nuit du Plomb som bakgrundsmusik till en teaterpjäs. De 8 låtarna på albumet är långa, suggestiva och synnerligen sparsamma i sina arrangemang. De atmosfäriska keyboardmattorna varvas med susande ljudeffekter och trumkompet är reducerat till ett minimum.

Allt är smakfullt framfört och Nuit de Plomb bjuder på skön bakgrundsmusik utan att pocka på uppmärksamheten. Sålunda alldeles utmärkt lyssning när du har lust att slappna av eller meditera.

I jämförelse med herrar Budd och Eno saknas dock pricken över i:et (jo, det är faktiskt stor skillnad på “hyfsad ambientmusik” och “genial ambientmusik”). Hanno Leichtmann kan hantverket, men behöver lägga lite mer kraft på att hitta den riktiga stämningen.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …