Sunday , February 25 2024

Irene – Apple Bay

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Labrador/ Border, betyg: 7]

Någon som minns Mike Flowers Pops som kördes på MTV och som hade några hits i samband med att fullängdaren A Groovy Place gavs ut 1996? Nåväl, Apple Bay med svenska Irene är rena rama uppföljaren, minus det faktum att Mike Flowers Pops ägnade sig åt covers och Irene skriver eget. Apple Bay är således en väldigt charmig lounge- och easy listening-platta med blås, handklapp, tilltalande sång, mycket körer, kastanjetter, Las Vegas-orgel a´ tidigt 70-tal och alltför korta låtar. Trots att cd´n innehåller tolv spår är den inte ens en halvtimme lång, så tidsmässigt känns det som falsk produktupplysning att kalla Apple Bay en fullängdare, men oavsett speltid är musiken värd att ha.
Man blir nämligen väldigt glad av Irenes låtar och melodiskt sett är det riktigt glittrande små pärlor bandet har plockat ihop. Jag skulle kunna räkna upp merparten som favoriter, men nöjer mig med att nämna uptempo-dängan “Stardust” med sina läckra trumpeter, “To be with you” som bygger på simpla Velvet Underground-gitarrer och en sångkör som gör att jag garvar varje gång jag hör den. Eller varför inte lyssna till “Only you” vars komp påminner om en av Beatles sena 60-talslåtar, eller studsiga “Baby I love”. Ni märker själva, man kan fortsätta att räkna upp guldkorn tills recensionsplatsen tar slut. Istället nöjer jag mig med att rekommendera Apple Bay till samtliga som vill ha en trevlig stund utan större pretentioner än just angenäm njutning. Glöm inte: martinin ni dricker till musiken ska vara skakad, inte rörd.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …