Wednesday , February 21 2024

V/A – Rogues Gallery – Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Anti/ Bonnier Amigo, betyg: 9]

Vad har Pippi Långstrump och Errol Flynn gemensamt med regissören Gore Verbinski och Johnny Depp? Jo, sjörövare och film.
När de sistnämnda herrarna jobbade med storsäljaren och uppföljaren till Pirates Of The Carribean föddes idén till den här dubbel-cd´n som är fullspäckad med piratsånger och sjömansvisor från flydda tider. Ofta är det rätt pornografiska och råa texter som framförs med hjälp av folkmusik, hymner, flippade rytmiska övningar och en sanslös massa artister och musikanter. Hal Willner har producerat detta mastiga verk som består av inte mindre än 43 låtar. Det sägs dessutom att en uppföljare ska komma. Bland artisterna här märks Nick Cave, Bryan Ferry, Lucinda Williams, Baby Gramps, Loudon Wainwright III, Lou Reed, kufen David Thomas från Pere Ubu, Sting, Gavin Friday, Bono från U2, Andrea Corr, John C. Reilly, Ed Harcourt och Pulp-mannen Jarvis Cocker.
Resultatet av detta uppbåd – plus resterande ej nämnda stjärnor – skulle mycket väl ha kunnat skapa en ojämn och osammanhängande platta, men så är inte fallet. Snarare tvärtom. Såväl låtar som framförande är både varierat och jämnt på samma gång. Hela dubbeln känns oerhört genomtänkt och strukturerad. Sedan kan man naturligtvis inte gilla alla dessa 43 spår lika mycket, men innehållet är både tilltalande rent underhållningsmässigt, samt historiskt och musikaliskt högintressant. Många gånger är det dessutom jävligt roligt.
Extra plus är att konvolutet är snyggt och bookletten informativ. Den här plattan är således en höjdare och ska du någon gång ha maskerad med pirattema så är den ett måste. Såvida du inte nöjer dig med Pippi Långstrump På De Sju Haven förstås.

Om Webbmaster

Kolla även

Agent Blå – “Rain To You”

Agent Blå från Göteborg har inte bara ett snyggt bandnamn och den perfekta indielooken, utan …