Tuesday , April 23 2024

Caroline Af Ugglas – Janis Joplin På Svenska

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Warner, betyg: 7]

1973 gavs samlingsalbumet Janis Joplin´s Greatest Hits ut, med den klassiska omslagsbilden där Janis sitter på en motorcykel iförd hippiekläder och runda solbrillor. Konvolutet till Caroline Af Ugglas Joplin-hyllning är en rip off på denna bild, även om choppern har bytts ut mot en gammal moped.
Innehållsmässigt består ep´n – som är ett smakprov ifrån en kommande fullängdare – av fyra Joplin-låtar och det hade kunnat vara en helt meningslös idé, om det inte var för två saker: Caroline har nämligen översatt texterna till svenska och dessutom framför hon låtarna med sjuhelsikes röstresurser och känsla. Resultatet är således oväntat och överraskande tilltalande. Att göra Joplin rättvisa är nämligen ingen lätt sak, men Caroline Af Ugglas ror kärleksfullt hem den här båten och jag är smått golvad av åkturen. Nu längtar jag efter fullängdaren. Blir den lika tilltalande som de här fyra spåren kommer den att bli en långkörare i cd-spelaren, inte bara hos gamla hippies, utan även hos många inom den yngre generationen med smak för soulfylld retrorock. De svenska texterna är kanske inte märkvärdiga, och ordet “älskling” förekommer lite för ofta emellanåt, men lyriken känns personlig och allmängiltig så jag misstänker att många kommer att känna igen sig. Det är inte alls omöjligt att den kommande plattan kan bli Caroline Af Ugglas genombrott hos den breda publiken.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …