Saturday , February 24 2024

Gestir – Burtur frá toftunum

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gästskribent )

[album, Tutl, betyg: 8]

En Färöisk debutplatta, med sång på färöiska! Nytt och fascinerande för uttråkade svenssonöron. Musiken är dramatisk och storslagen Kentrock, som gjord för vidsträckta gröna vyer och halsbrytande branter mot stormande hav. Lite Radioheadarty är det också, med spännande ljudbilder och tempoväxlingar, men ändå inbjudande och tillgängliga melodier. Ólavur Jákupsson sjunger med själfull röst och gör mig alldeles hänförd när rösten slingrar sig kring stråkkvartettens passionerade toner i låtar som “I skuggum av sólini” och “Døgg”. Vemodiga gitarrer varvas med hisnande vackra stråkar. Inledningsspåret “Hvørt fótafet” har störst hitpotential, med energi och nerv. Ljudbilden kunde varit ännu skarpare och framför allt kunde man lyft fram variationerna i arrangemangen tydligare. Men det är en parentes, som helhet är detta en mycket välljudande och inspirerad debut som dessutom gör en nyfiken på att boka en resa till sagoön ute i norra Atlanten.

Recenserad av Susanna Arolin

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …