Sunday , February 25 2024

Nevarakka – Soft

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, A Different Drum, betyg: 5]

Svenska Nevarakka, aka Phlip Jidbrant, är tillbaka med en ny platta med lättviktstechno. Förra plattan ’Color vs. The Light’ kändes lite trist och vattnig men har faktiskt växt till sig under året som gått. Nya skivan ’Soft’ känns mer tillgänglig, även om det fortfarande är ganska snäll och rejält melodiös trance där vokala och instrumentala spår varvas i perfekt balans.

När jag hör Nevarakka kan jag inte låta bli att tänka på både Sash och Ian Van Dahl, även om det påminner mer om den förra. Annars är det Richie M eller xxx som är det första som ploppar upp i huvudet. Det är uppenbarligen så att det finns en svensk eller nodisk skola även inom technon. Och jag antar att den som är fullständigt nerträskad i genren i ett blindtext med lätthet skulle kunna plocka ut låtar som kommer från Sverige

’Soft’ innehåller, tvärtemot titeln knappt några nertempospår alls. Vilket jag uppskattar. Och när det ändå smiter igenom en tryckare som ’Meant To last’ så är det riktigt bra. Trots att just den låter är besudlad med panflöjtsljud. Zandra Lundmark står för det mesta av sången och hon gör det utan anmärkning. Faktiskt får jag känslan av att hon mycket väl kan komma att dyka upp tillsammans med Delerium i framtiden.

Höjdaren på skivan är tveklöst sjuminutaren ’Audiophilosophy’ som gått varm i stereon sedan jag fick plattan. Tempo, stämningar och ljud är brillianta och jag hör Giorgio Moroders klassiker ’The Chase’ liggande på lut i bakgrunden även om den faktiskt känns lite blek i jämförelse.

Nevarakka håller långsamt på att mogna, och det kan hända att han är ett stort namn i vissa kretsar, men något större genombrott har han ännu inte fått. Just nu känns det mer som en tidsfråga, där “när” är betydligt närmre än “om”.

Låttips: Charisma, Audiophilosophy, Magical Moment

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …